Érdekes mutatót kapunk, ha a második legfontosabb nemesfémet, az ezüstöt az arannyal összefüggésben vizsgáljuk. A Földön való előfordulása 17-szer gyakoribb, és a történelmi cserearánya – ennek megfelelően fordított. 15-17-szeres tehát az elméleti értéke az aranynak az ezüsttel szemben. Ezen historikus cserearány nem állandó, sőt az arany általában felülértékelt. A 1930-as és 80-as évek végén megközelítette a 100-szoros értéket Az arány oda-vissza kileng, hosszabb-rövidebb periódusok alatt, de rendszeresen visszaközelíti, néha el is éri a történelmi cserearányt. Erre volt példa az 1910-es, 60-as és 70-es évekbe is. Az azóta elmúlt időszakban az arany jelentősen felértékelődő szakaszában volt, vagyis az ezüst igencsak alulértékeltté vált az arannyal szemben. A hosszú távú ciklusok (long waves) szabályai szerint, ennek előbb-utóbb ki kell egyenlítődnie. Ennek következtében a nemesfémek emelkedő szakaszaiban nagyobb áremelkedés várható el az ezüsttől, mint az aranytól. A mellékelt ábrán látható pirossal bekarikázott arany-ezüst árarány változások rendre 100% feletti ezüst árfolyam növekedés mellett történtek meg.

  • 1990-95 100%,
  • 2009-2010 372%
  • 2020-ban 138% ezüst árfolyam emelkedést eredményeztek.

Jelenleg hasonlóan alúlértékelt az ezüst árfolyama, mint az említett időszakokban, azaz nagy potenciál mutatkozik az ezüst árfolyamának növekedésére.

Ez a gyakorlatban emelkedő nyersanyagáraknál szokott megmutatkozni, mely egységnyi arany áremelkedésre 2-4 szeres ezüst árfolyam növekedés esik. Ha pedig ezt a befektetést egy bányavállalat részvényein keresztül tesszük meg akkor ez az arány multiplikálódhat, hiszen egy emelkedő világpiaci nyersanyagár idején a vállalat költségei fixek miközben a bevételei, újabb költségnövelés nélkül emelkednek.

Miért jó befektetés az ezüst? – Mit mond a CHATGPT?

  • Diverzifikáció: Az ezüst befektetése lehetővé teszi a portfólió diverzifikációját, mivel az ezüst ára nem mindig mozog azonos irányba, mint más eszközök, például a részvények vagy az ingatlanok.
  • Növekvő kereslet: Az ezüst iránti kereslet növekszik a technológiai és ipari felhasználásának köszönhetően, mint például az elektronikai termékek, az autógyártás vagy az ékszeripar.
  • Korlátozott kínálat: Az ezüst korlátozott kínálata miatt az ára hajlamos a növekedésre, különösen azokban az időkben, amikor a befektetők bizonytalanságot éreznek más piacokon.
  • Infláció elleni védelem: Az ezüst befektetése lehetővé teszi az infláció elleni védelem biztosítását, mivel az ezüst ára általában emelkedik az infláció időszakában.
  • Történelmi teljesítmény: Az ezüst hosszú távú teljesítménye jól látható, és a múltban bizonyította, hogy értékálló lehetőségként szolgál

Leginkább ez az oka annak, hogy az idén tavasszal indított Canadian Silver Roadshow keretében júniusban már a 3. olyan bányavállalat mutatkozik be nálunk, amely a fent vázolt fundamentumok alapján kifejezetten a figyelmedre érdemes. Még idén fogsz ebből profitálni? Nem biztos. Az viszont borítékolható, hogy a várható ezüst árfolyamemelkedés hatására – egyes elemzők 30 vagy akár 100 dolláros unciánkénti árat is várnak a 23-24 dolláros jelenlegi árszinthez képest – a bányavállalatok iránti kereslet jelentős lesz, amely komoly vagyonépítési potenciált hordoz számodra.

Várunk tehát téged is június 12-én a Canadian Silver Roadshow következő állomásán. További részletek, és az ingyenes rendezvényre regisztráció elérhető az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

Share This