Portfólió kezelés

A portfólió kezelésről

Mit jelent a portfóliókezelés, kik vesznek benne részt?

Portfóliókezelés esetén megbízást adsz a portfóliókezelőnek arra, hogy egy előre meghatározott befektetési politika alapján, a (letétvezetőnél nyitott) saját számládon elhelyezett tőkédet kezelje. Ennek megfelelően nem kell napi befektetési döntéseket hoznod, hogy milyen befektetési instrumentumot, mikor kellene venned vagy eladnod, mert ezeket – a portfólió kezelési megállapodással összhangban lévő – döntéseket a portfóliókezelő hozza, és a tranzakciókat, a vagyonkezelési szerződés alapján, le is bonyolítja letéti számládon.

A folyamat szereplői:

  • Megbízó – aki a portfólió kezelésre a megbízást adja. Számlája felett teljes körűen rendelkezik, kizárólag adásvételi tranzakciókra ad keretmegbízást a portfólió kezelőnek
  • Portfóliókezelő – CM Equity AG
  • Portfóliókezelő kizárólagos magyarországi képviselője – GFS Consulting Kft.
  • Letétvezető – a megbízó által választott bank (jelenleg 3 letétkezelővel dolgozunk: Interactive Brokers, V-Bank, DAB Bank), ahol a tőkét elhelyezi saját számláján.

A portfóliókba kerülő instrumentumok kiválasztását egy több tíz éves szakmai gyakorlattal rendelkező szakember gárda végzi.

GY.I.K.

Portfóliókezelés esetén hol lesz a pénzem?

A portfóliókezelés egy általad nyitott letéti számlán történik, amely a tulajdonodat képezi, és kizárólag Neked van hozzáférésed. A portfóliókezelési megbízással a portfóliókezelőt csupán azzal bízod meg, hogy a nevedben és javadra értékpapír tranzakciókat hajtson végre, a vagyonkezelési szerződés irányelvei alapján ezen a számlán.

Mit jelent a 'kiemelten magas' letétbiztosítás?

Az Európában megszokott – 100ezer EUR összeghez képest a kezelt letéti számlákat vezető partnereinknél kiemelten magas betét- illetve letétbiztosítási garanciát élvezhetsz. Konkrétan ez azt jelenti, hogy a törvényileg meghatározottnak sokszorosa az az összeg, amelyet biztonságban tudhatsz ezeken a letéti számlákon. A különböző letétvezető partnereink több módon is igyekszenek a garanciaszint növelésére.

Itthon az OBA vagy a BEVA a piaci szereplők összefogásával – az ő finanszírozásukkal – működik. Nincs ez másképp a világ fejlettebbik felén sem, csak a szereplők némileg komolyabbak, és ennek megfelelően a fogyasztók védettségének léptéke is más. Jelenleg három letétvezető bankkal dolgozunk együtt, amelyekről a legfontosabb áttekintő információkat az alábbi táblázatban mutatja:

 Az Interactive Brokers-nél a befektetők védelmét egy a világ legnagyobb bankjai, brókercégei – világszerte összesen több mint 4000 (!) pénzügyi szervezet – által finanszírozott nonprofit szervezet, a SIPC (Securities Investor Protection Corporation) látja el. A finanszírozást is adó több ezer tag közül csupán néhány az ismertebbek közül:

• GOLDMAN SACHS & CO
• BARCLAYS CAPITAL INC
• CITIGROUP GLOBAL MARKETS INC
• HSBC SECURITIES INC
• JPMORGAN DISTRIBUTION SERVICES INC

A SIPC kezeli jelenleg is sikerrel többek közt a Bernard L. Madoff Investment Securities LLC vagy a Lehman Brothers Inc. ügyfeleinek kártalanítását is.

A szervezet által biztosított védelem:

• Készpénz vagyonra 250.000 USD – nagyságrendileg 70millió HUF
• Értékpapír vagyonra 500.000 USD – nagyságrendileg 140millió HUF

További információkat talál (angol nyelven) a SIPC weboldalán: www.sipc.org

Technikailag hogyan kivitelezik a portfóliókezelést?

A letéti számla nyitásakor megbízást adsz a CM Equity AG-nak – mint portfóliókezelőnek – a számlán történő adás-vételi tranzakciók végrehajtására. Ilyen módon nincs napi teendőd a tranzakciókkal, mindent a portfóliókezelő intéz.

A fundamentális szempontok mellet nagyon fontos a tranzakciók kivitelezése és időzítése, erre a menedzselt portfóliók esetében kiemelt hangsúlyt fektettünk. A gyakorlatban ez limit áras vételeket, kiszállási célárfolyam meghatározását és rögzítését, továbbá un. csúszó stop/loss rendszerek alkalmazását jelenti. Továbbá nem kedvező piaci szituáció esetén a portfóliókezelő fenntartja a lehetőséget, hogy átmenetileg akár 100%-ban készpénzt tartson a portfóliókban.

Milyen költségekkel kell számolnom?

Tekintettel arra, hogy kifejezetten átlátható, és egyszerű költségszerkezetet szerettünk volna kialakítani, nincs kezdeti költség, csupán egy egyszeri, méltányos technikai beállítási díj kerül felszámításra, a tranzakciós költségek pedig kifejezetten alacsonyak (jellemzően 0,2%, akár egy befektetési alap esetében is, amelynek vételi költsége itthon akár 3-10% is lehet). Transzparens egyértelmű vagyonkezelői díj, eredmény arányos sikerdíj biztosítja a közös célok elérésében a megbízóval közös érdekeltséget, páratlanul alacsony tranzakciós díjak mellett. A költségek pontos részleteit megismerheted személyes konzultációnkon, és természetesen a magyar nyelvre is lefordított portfóliókezelési szerződés is tartalmazza.

Hogyan kell adóznom?
Az ügyfélre vonatkozó adózási szabályoknak való megfelelés – bevallás és az adó megfizetése – minden esetben kizárólag az ügyfél felelőssége. Az adóbevallásának elkészítéséhez tudunk javasolni szakértőt.
Megbízóként miért jó nekem a portfóliókezelő függetlensége?
Javasoljuk, hogy látogass meg bennünket, és egy személyes konzultáció keretében tudjon meg többet a portfóliókezelés folyamatáról, ahol személyre szabva is meg tudjuk válaszolni a felmerült kérdéseket. Az alábbi űrlap segítségével tudsz jelentkezni konzultációra. Kitöltést követően 1-2 napon belül jelentkezünk, hogy a konzultáció helyszínét és időpontját egyeztethessük.
Konzultációs űrlap

Konzultációs űrlap

Kérem töltse ki az űrlapot, ha konzultációra szeretne előjegyzést!


Share This