Ismét bebizonyosodott a sárga nemesfém menekülő eszköz funkciója

A februári hónapot az orosz-ukrán konfliktus uralta, és a miután a múlt hét elején az orosz csapatok Ukrajnába való bevonulásával végleg kiéleződött. Ezt ahogy várható volt azonnal piaci reakció követte, és az európai tőzsdék 2022. február 24-én az elmúlt időszak legnagyobb napi veszteségét könyvelték el. Míg februárban a tőzsdéket nagy volatilitás jellemezte és mélyvörösbe színeződtek, addig a nemesfémek árfolyam jelentős emelkedésnek indult. Az arany értéke jelentősen megemelkedett, és a keresleti oldalon is ismét megerősítette történelmi pozícióját azaz „válságvalutaként” és portfólió fedezetként kezdett ismét funkcionálni, mint a történelemben eddig mindig.

Az arany árfolyamának alakulása az elmúlt másfél évben

Így az aranynak február közepétől sikerült kitörnie a tavaly nyár óta fennálló 1750 és 1850 dollár közötti oldalirányú mozgásából, és visszaszereznie a fontos, 1900 dolláros árszintet. A kérdés most az, hogy az arany árszintje mennyire tudja megtartani a visszanyert régi szintet? Rövid távon a nemesfém – relatív ereje alapján – a túlvásárolt zónához közeledik, így a visszaesés lehetségesnek tűnik.

Az azonban, hogy az arany tartósan kitör-e, és 2000 USD felé tart, vagy rövid távon ismét megközelíti az 1840 USD körüli árszintet, valószínűleg továbbra is az orosz-ukrán eseményeken múlik. A jegybankok azon megfontolása, hogy a megemelkedett nyersanyagárakat és a geopolitikai kockázatokat még jobban figyelembe vegyék kamatdöntéseikben, szintén olyan tényezők, amelyektől középtávon az arany áralakulása függ. Jelenleg azonban kijelenthető: az arany továbbra is sok befektető számára megbízható eszköz a tőzsdei esések ellen a portfóliók fedezése szempontjából.

Markus Polz (Head of Asset Management at CM-Equity AG & MD at CM-Equity KVG, the capital management branch of CM-Equity) cikke, fordította: Gödrösy Balázs, Forrás:

Szeretnél Te is válságálló, de mégis profitorientált portfóliót összeállítani?

Iratkozz fel hírlevelünkre vagy kérj időpontot!

Konzultációs űrlap

Kérem töltse ki az űrlapot, ha konzultációra szeretne előjegyzést!


Share This