PET palack mint világprobléma

Globális viszonylatban az egyszer használatos műanyagok egyre nagyobb problémát jelentenek a társadalomnak. Ebből kiemelendő az ivóvizekhez és üdítőkhöz használt PET palack. A visszagyűjtés és újrahasznosítás több szempontból is problémás jelenleg. Egyrészt a fejlettebb országokban is mindössze 30-40% körül mozog az újrahasznosítási ráta, illetve az sem elhanyagolandó tétel, hogy a palackok begyűjtése, szelektálása, feldolgozása, majd a keletkezett alapanyag ismételt palackká formálása, töltése, logisztikája milyen mértékű energiát ad hozzá az értékesítési lánchoz újra és újra.

Az üdítő piac kiváltására viszonylag nehéz alternatívát kínálni a fogyasztóknak, de nem úgy az ivóvíz, ásványvíz piac esetén, ahol a hálózati víz szinte mindenhol elérhető a lehető legfenntarthatóbb módon ”kiszállítva” a fogyasztókhoz. Viszont eddig mégis egy folyamatos növekedése volt tapasztalható a palackozott víz piacán az elmúlt évtizedekben. Ennek oka a hálózati víz minősége egyes esetekben, illetve gyenge megítélése nem csak Magyarországon, de sok más országban egyaránt.

Egy új trend indulása


Nem várható, hogy a palackos ivóvíz fogyasztók egyszerűen visszaállnának hálózati vízre a következő években, hiszen oka volt annak, hogy ezidáig palackos vizet vásároltak. A fogyasztók miután egyre inkább látják a hulladék problémákat és a környezet szennyezés mértékét, így évről évre többen kezdenek alternatívákat keresni. Ezek lehetnek a ballonos vizek, víztisztítók, vízadagolók, szóda készítő rendszerek kiegészítve akár különféle szörpökkel.

A palackozott vizek piaca az elmúlt években csökkenő növekedési tendenciát mutatott, illetve hazánkban 2020 az első év ahol már a szignifikánsabb visszaesés látható:


Emelkedő vízkezelő rendszer és szódagép eladások


A hálózati vízadagolók, víztisztítók, szódagépek piacában egy folyamatos növekedési pálya látható. Az egyre újabb technológiák miatt, már háztartási szinten megszűrhető a víz bármilyen szennyeződéstől. Az új rendszerek egyre kisebbek és hatékonyabbakká váltak, így már könnyedén elérhető azonos vagy akár jobb minőség, mint a palackos vizek esetén kaphatunk. Nem beszélve arról, hogy Magyarországgal ellentétben, sok országban a palackozott vizek eleve tisztított csapvizek, csak üzemi méretekben. Azon vizek esetén a háztartási víztisztító gyakorlatilag ugyan azt tudja produkálni, csak a palackok felesleges logisztikája nélkül.

Globális piacon is hasonló trendek láthatóak és vélhetően a nagyobb szereplők is számítanak a változásra. Ennek egyik jele például az elmúlt évek egyik nagy felvásárlása, ahol a Pepsi 3,2 milliárd dollárért felvásárolta a SodaStream márkát.

Összegzés

A fenntarthatatlanná váló vízpalackozás és logisztika, az EU által elindított, egyszer használatos műanyagok betiltása és/vagy későbbi megadóztatása, az ügyfél oldali hulladék kezelés, cipekedés, kényelmetlenség és a környezet elcsúfítása miatt folyamatos lesz az alternatívák térhódítása a jövőben. A jó termékekkel ezen piacon megjelenő cégek várhatóan magas értékesítési számokat fognak tudni generálni a következő években.

Miért érdemes 2021-ben befektetni?

Az elmúlt időszak története is mutatja, hogy rendkívüli időket élünk: A pandémia okozta gazdasági krízis megoldására az államok rengeteg pénzt, hitelt, támogatást helyeznek ki a gazdaságba, hogy az ne omoljon össze. Ezek a pénzek első körben a vállalati szektorban fognak lecsapódni. Hogy milyen vállalatoknál?

  • technológiai vállalatok, akik az új szektorokra fókuszálnak.
  • startup vállalatok, akik meglátják az új piaci réseket és gyors alkalmazkodásukkal benyomulnak egy-egy területe,
  • technológiai startupok: a fentiek szorzata
  • tőzsdére igyekvő vállalatok, akik a fentiek okán nagy értéknövekedést tudnak felmutatni
  • már tőzsdén lévő nagy tech vállalatok. akik tőkéjükkel, nagy brandjükkel tudnak ügyfeleket gyűjteni

A befektetőknek erősen ajánlott kihasználniuk a jelenlegi kedvező beszállási pontokat. Most kell megalapozni a portfóliójukat a következő 5-10 évre!

Szeretnél Te is profitálni a fentihez hasonló lehetőségekből? Informálódj! Kérj időpontot vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

Konzultációs űrlap

Kérem töltse ki az űrlapot, ha konzultációra szeretne előjegyzést!Share This