A nemesfémeket ősidők óta nagyra értékelték az emberek. Az aranyat és az ezüstöt évszázadok óta használják ékszerek, érmék és egyéb értékes tárgyak készítésére. Ugyanez vonatkozik a metalloid rézre is. Ezek a fémek ma is különleges helyet foglalnak el a társadalomban, és sokféleképpen használják fel őket. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az arany, a réz és az ezüst fundamentális keresleti okait, és azt, hogy milyen használati előnyökkel járnak.

Arany

Az arany a három fém közül a legértékesebb. Gyakorlati és esztétikai felhasználása szempontjából egyaránt értékes árucikknek számított, alakíthatósága és fényessége miatt évszázadok óta használják érmék, ékszerek és dekorációk készítésére. Az elektronikában és az orvostudományban is használják. A ritka nemesfém befektetésre és értéktárolóként is népszerű választás, gyakran rudak, érmék és tanúsítványok formájában árusítják. A központi bankok aranytartalékokkal is rendelkeznek, amelyek fontosak a globális pénzügyi rendszer fenntartásához. A bizonyított aranytartalékok a becslések szerint körülbelül 55 000 tonna, és mind a központi bankok, mind a magánbefektetők birtokában vannak. Az arany értékes eszköz a világgazdaságban.

Réz

A réz létfontosságú metalloid, amelyet évezredek óta használnak. Erősen vezetőképes és képlékeny, így kiválóan használható különféle iparágakban. Az építőiparban, az elektronikában, a szállításban és a berendezésekben használatos alapvető alkotóelem. Elektromos és hővezető képessége nélkülözhetetlenné teszi olyan termékekhez, mint a vezetékek, áramköri lapok és kapcsolók. A technológia fejlődésével a réz iránti kereslet növekedni fog, mivel az elektromos termékek, például akkumulátorok és elektromos autók gyártásában szükséges. A becslések szerint a világ körülbelül 5000 millió tonna rézkészlettel és 870 millió tonna globális rézkészlettel rendelkezik.

Ezüst

Az ezüstöt évezredek óta használják csereeszközként és értéktárolóként. Sokféleképpen használják, az elektronikától a rúd- vagy érmebefektetéseken át az ékszerekig és ipari felhasználásig. Vezetőképessége és magas hőmérsékletnek ellenálló képessége miatt számos modern elektronikában és készülékben nélkülözhetetlen alkatrész. Az ezüst gyakori befektetési lehetőség, többnyire érmék vagy rudak formájában. Az ezüst az ékszeripar számára is fontos alakíthatósága és fényvisszaverő fénye miatt. Az ezüst fontos szerepet játszik a gazdaságban, és az elektronikai termékekben való felhasználása valószínűleg még fontosabbá válik a technológia fejlődésével. Felhasználás széleskörű az érméktől az ékszereken át az elektronikáig.

A nemesfémekből tehát tartós értékű, szépségű vagy ipari felhasználásra alkalmas tárgyakat hozhatnak létre, értékük pedig a befektetésekben és a kereskedésben is megmutatkozik. Megfelelő tudás birtokában számos előnyt hozhatnak.

forrás: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7033355171694800896/

A témát a közeljövőben tovább folytatjuk!

Konzultációs űrlap

Konzultációs űrlap

Kérem töltse ki az űrlapot, ha konzultációra szeretne előjegyzést!


Share This