Megbízóinknak havi szinten riportolunk a portfóliójuk teljesítményéről, változásokról, tranzakciókról. Ezen riportoknak része egy szöveges piaci kitekintés is, hogy kvázi röviden összefoglalóban bemutassuk, hogy milyen fontos gazdasági, tőzsdei események befolyásoltak a piacokat trendeket az adott hónapban, hogyan alakultak az árfolyamok és így tovább. Közkívánatra úgy döntöttünk, hogy innentől kezdve ezt megosztjuk a követőinkkel a riport egy kivonatát.

A gazdasági adatok nagyon erősek voltak az elmúlt hónapban, de a részvénypiacok csak lassan növekedtek az amúgy is erős évkezdés után. A folyamatban lévő oltóanyag-bevezetés – jelentős költségvetési támogatással kombinálva – lehetővé teszi számos gazdaság fokozatos újranyitását, ami a gazdasági aktivitás jelentős megugrását teszi lehetővé. Mindazonáltal a piacokat májusban korlátozták az aggodalmak, miszerint a kedvezőtlenebb adatokkal kapcsolatos meglepetések tartósabb inflációt eredményezhetnek, ami arra kényszerítheti a központi bankokat, hogy idő előtt véget vessenek a növekedés ösztönzésének.

Eszközosztályok hozamai:

 • Globális részvények: + 3,0%
 • Feltörekvő piaci részvények: -0,1%
 • Kis tőkésítettségű részvények: + 0,9%
 • Fejlett piaci részvények: + 1,5% Feltörekvő piacok részvényei: + 2,3%
 • Globálisan összesített kötvények: + 0,9%
 • REIT: + 1,3%
 • Árupiacok: + 2,7%

Tőzsdei hozamok:

 • Európa (kivéve Egyesült Királyság): + 2,8%
 • Egyesült Királyság: + 1,1%
 • USA: + 0,7%
 • Ázsia (Japán nélkűl): + 1,2%
 • Japán: + 1,4%
 • Feltörekvő piacok: + 2,3%

USA:

A májusi figyelem középpontjában a növekedés valamint az infláció álltak, és nem okoztak csalódást. Az amerikai beszerzési menedzserek indexei májusban felülmúlták az elvárásokat, mivel historikusan legmagasabb szintre emelkedtek. Az adatok azt mutatták, hogy a fogyasztói kereslet továbbra is élénk, de azt is, hogy a vállalkozásoknak növekvő inputköltségekkel kell szembenézniük. Az általános infláció 4,2% -ra nőtt éves szinten áprilisra. Az amerikai jegybank elismerte, hogy valamikor gondolkodnia kell kötvényvásárlásának csökkentéséről. Az Egyesült Államok vállalati eredményei az első negyedévben a vártnál jóval erősebbek voltak. Az S&P 500 vállalatok éves szinten 47% -os eredménynövekedésről számoltak be, szemben a 20% -os növekedésre vonatkozó konszenzusos várakozásokkal. Az erős teljesítmény ellenére az S&P 500 0,7% -kal emelkedett májusban, de a drágább technológiai és fogyasztói diszkrecionális szektorok – amelyek az index 40% -át teszik ki – nyomás alá kerültek.

Európa:

A viszonylag lassú kezdet után az oltási arány Európában megnőtt. Az idénre várt erős növekedési kilátások tehát nőttek, és ez segítette az európai részvényeket. A részvényeket a kiemelkedően erős vállalati eredményszezon is támogatta, a 2020 első negyedévéhez viszonyítva. A gazdasági ciklusra érzékeny szektorok a jövedelem szempontjából jól teljesítettek, kihasználva a kereslet helyreállításának, az árazási erőnek és az ellátási korlátoknak a kombinációját. . Az eurózóna májusi PMI-ik is pozitívak voltak. Az éves infláció májusra 2,0% -ra emelkedett, de az Európai Központi Bank (EKB) döntéshozói jelezték, hogy túl korai lesz az ösztönző intézkedések visszavonása.

Ázsia és a feltörekvő piacok:

Az idei év nagyon erős kezdete után az ázsiai részvények visszaadták az elmúlt hónapok nyereségének egy részét, mielőtt május második felében felértékelődtek volna. A kínai részvények február óta több mint 20% -kal korrigálódtak a kínai politika szigorításával és a szabályozással kapcsolatos aggodalmak miatt. Az indiai piac erőteljesen teljesített, annak ellenére, hogy az ország a növekvő számú Covid-19 fertőzéssel küzdött. A feltörekvő piaci részvények profitáltak az USD gyengeségéből, különösen az EUR-hoz kapcsolódó piacok teljesítettek jól.

Árupiacok:

A világ legnagyobb gazdaságainak gazdasági fellendülése erősítette a fémek, az élelmiszerek és az energia iránti keresletet, miközben az ellátás továbbra is korlátozott volt. Az arany és ezüst, valamint a cink és a réz ára erősen emelkedett. Az olajpiac és annak árai is emelkedtek a világgazdaság nagyobb kereslete miatt.

A jelentés a JP Morgan Asset Management és a Schroders Plc. adatai alapján készült. CM-Equity AG, lektor: GFS Consulting Kft

Miért érdemes 2021-ben befektetni?

Ahogy előző bejegyzésünkben írtuk a FOX/MIA története is mutatja, hogy rendkívüli időket élünk: A pandémia okozta gazdasági krízis megoldására az államok rengeteg pénzt, hitelt, támogatást helyeznek ki a gazdaságba, hogy az ne omoljon össze. Ezek a pénzek első körben a vállalati szektorban fognak lecsapódni. Hogy milyen vállalatoknál?

 • technológiai vállalatok, akik az új szektorokra fókuszálnak.
 • startup vállalatok, akik meglátják az új piaci réseket és gyors alkalmazkodásukkal benyomulnak egy-egy területe,
 • technológiai startupok: a fentiek szorzata
 • tőzsdére igyekvő vállalatok, akik a fentiek okán nagy értéknövekedést tudnak felmutatni
 • már tőzsdén lévő nagy tech vállalatok. akik tőkéjükkel, nagy brandjükkel tudnak ügyfeleket gyűjteni

A befektetőknek erősen ajánlott kihasználniuk a jelenlegi kedvező beszállási pontokat. Most kell megalapozni a portfóliójukat a következő 5-10 évre!

Szeretnél Te is profitálni a fentihez hasonló lehetőségekből? Informálódj! Kérj időpontot vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

Konzultációs űrlap

Kérem töltse ki az űrlapot, ha konzultációra szeretne előjegyzést!


Share This