Az elmúlt évek nagy rallyja ellenére mi tudatosan nem fektettünk be a kriptodevizákba. Hogy miért? Mert nem találtuk mögötte az értéket, nem véletlenül, ugyanis az eszköz amely éppen blokkláncon közvetít attól még nem lesz értékes, pontosabban attól lesz értéktelen, hogy nincs mögötte valós fedezet. Viszont, ha van mögötte fedezet akkor teljesen más a történet, de nézzük először mi napjainkban a helyzet kripto fronton:

Új dotcom lufi?

Az hogy mi is az a dotcom lufi, milyen előzményei voltak és következményi vannak szinte minden befektetéssel foglakozó portál leírta már.

Mit látunk most a kriptotözsdén, és miért mondtuk olyan sokszor, hogy nagyon kockázatos, kockázatosabb mint egy tőkebefektetés. A válasz egyszerű: A kriptotőzsdéken jelenlévő kriptovaluták legnagyobb része ugyanazt a mintát követi mint a 90-es években a dotcom lufi esetében az újonnan a tőzsdei piacra került cégek nagy része. Természetesen a dotcom lufinak is voltak és vannak nyertesei, hiszen a legnagyobb IT cégek egy része szintén akkor indította el saját értékpapírját (pl. az Amazon).

blokklánc mint technológia és az abban rejlő lehetőségek sokak elméjét megmozgatta, illetve mozgásban tarja a mai napig, de sajnos a legtöbb esetben csak üres ígéreteket találunk e-mögött. A blokklánc nem csak arra jó hogy kriptovalutákat „gyártsunk” és ezeket utalgassuk egymásnak, de valamiért mégis ez a kép alakult ki a köztudatban. A dotcom lufi idején is hatalmas volatilitás mutatkozott az újonnan a tőzsdére érkező cégek értékpapírjainak jegyzési értékében. Szinte csak egy jó név vagy story kellett, és egy nap alatt képes volt akár 60-80%-ot is emelkedni egy részvény értéke, majd később ennek a többszörösét bukta el amikor nyilvánvalóvá vált hogy nem csak termék, de még szolgáltatás sincs mögötte. Összességében elmondható, hogy a megfoghatatlan ígéretekre épülő termékek aminek értékét kizárólag a társadalmi “felhajtás” adja, bukásra vannak ítélve. Feltehetjük magunknak a kérdést:

A történelem megismétli önmagát?

És a válasz egyértelműen az, hogy igen. 

Felnőtt egy generáció és kialakult egy új platform, a kriptótőzsde, ahol még szinte vadnyugati szabályok vannak. Mi sem bizonyítja ezt jobban az a minap megtörtént esemény, hogy a világ legnagyobb kriptotőzsdéje aki platform szinten az egyetlen győztese lehet a jövőben ennek kialakult helyzetnek, olyan mennyiségű pénz birtokában van ha gondol egyet akkor szemrebbenés nélkül piacra dob 529 millió dollárnyi FTT-t (amely az FTX kriptotőzsde natív tokenje), hogy ezzel megfojtsa a vetélytársát.

A rövid story: A Binance összesen 529 millió USD értékű FTT tokent dobott be a piacra. Ezen lépését kockázat-kezelésként indokolta, mivel iparági pletykák az FTX közelgő fizetésképtelenségéről szóltak. Az FTX-nek nyilván nem volt akkora likviditása, ami felszívja az adott áron a tokeneket, ráadásul a Binance eladásai önbeteljesítő folyamatként tovább csökkentették az FTT iránti bizalmat és keresletet. Márpedig, ha valamiből túlkínálat van és kicsi a kereslet, akkor annak az értéke lefelé fog menni. Ez akár az FTX tőzsde végét is jelentheti.

Nem segíti az FTX helyzetét, hogy az amerikai pénzügyi hatóságok is vizsgálódnak, hogy megfelelően kezelték-e ügyfeleik pénzét. A Binance nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írt alá az FTX megvásárlásáról, majd 24 órán belül, azt FTX átvilágítása után elállt a felvásárlástól. A nem is olyan régen még 32milliárd USD-re értékelt FTX meg nem erősített hírek szerint 8 milliárd dolláros befektetésre szorul, hogy fenntarthassa fizetőképességét. Kérdés, hogy szavaznak-e bizalmat neki más lehetséges befektetők.

Ezzel együtt azoknak a kripto valutáknak jobb esetben csak az esését, rosszabb esetben teljes elértéktelenedését hozza magával a jelenlegi helyzet. Azok amelyek kizárólag a tőzsdei hype-ot használták ki, és valódi, megfogható értékük nem volt, várhatóan nehézségekkel néznek szembe. 

Szándékos volt ez a lépés a Binance részéről? Minden bizonnyal – bár ők a felhasználóik védelmével indokolják a történteket. Fog még ilyen történni? Valószínűleg.

Mit tanulhattunk meg?

Két dolgot: az egyik, hogy ne fektessünk olyan kripto eszközökbe, amely mögött nincs valódi termék vagy szolgáltatás. A blokklánc egy technológia és jelenleg még nagyon kevesen tudják azt jól használni. A másik konzekvencia: A kripto piac jelenleg egy tisztulási folyamaton megy át, a szabályozások és felvásárlások időszaka van. Lesznek nyertesei és még több lesz a vesztes. De akik a nyertesekre „fogadnak” és megfelelő kripto eszközbe invesztáltak, azok nem kicsi hanem óriási nyertesei lehetnek ennek az előrelátható helyezetnek!

Melyek lehetnek ezek az eszközök?

A napokban bemutattunk egy ilyet, hogy ne maradj le róla klikk a linkre!

Konzultációs űrlap

Kérem töltse ki az űrlapot, ha konzultációra szeretne előjegyzést!


Share This