Megbízóinknak havi szinten riportolunk a portfóliójuk teljesítményéről, változásokról, tranzakciókról. Ezen riportoknak része egy szöveges piaci kitekintés is, hogy kvázi röviden összefoglalóban bemutassuk, hogy milyen fontos gazdasági, tőzsdei események befolyásoltak a piacokat trendeket az adott hónapban, hogyan alakultak az árfolyamok és így tovább. Közkívánatra úgy döntöttünk, hogy innentől kezdve ezt megosztjuk a követőinkkel a riport egy kivonatát.

A látványos gazdasági növekedésre vonatkozó várakozások az előrejelzésből a ténybe fordultak áprilisban, mivel a gazdaságok újbóli megnyitása jótékony hatással volt a fejlett piaci adatokat. Az inflációs félelmek azonban továbbra is mindenütt jelen voltak. A részvénypiacoknak újabb erős hónapja volt, a fejlett piaci részvények 4,7%-ot hoztak. A fő indexek alatt a növekedésitől az érték alapúig terjedő rotációs kereskedelem levegőt vett áprilisban, a növekedési részvények 6,3%-ot, az érték alapúak pedig 3,2%-ot hoztak. Regionálisan az amerikai tőzsde emelkedett a legjobban, míg a ciklikusabb piacok, mint például Európa és Japán, alulmaradtak.

A világ tőzsdéinek hozamai 2021 áprilisában:

 • USA: + 5,3%
 • Feltörekvő piacok: + 2,5%
 • Ázsia ex-Japán: + 2,5%
 • Japán: -2,8%
 • Európa ex-Egyesült Királyság: + 2,1%
 • Egyesült Királyság: + 4,3%

Eszközosztály hozamai 2021 áprilisában:

 • Érték alapú részvények: + 3,2%
 • Növekedési részvények: + 6,3%
 • Globális részvények: + 4,7%
 • Small Cap.: + 3,9%
 • REIT-ek: + 8,3%
 • Árupiacok: +8,3 %
 • Globális kötvények: + 1,3%

USA

Biden elnök ismertette további két költségvetési csomag tervét. A 2,3 billió USD összegű amerikai munkahelyteremtési-terv célja az ország infrastruktúrájába történő befektetés, míg az 1,8 billió USD összegű American Families Plan célja az igazságosabb újranyitás biztosítása, a “Rescue” törvényjavaslatból származó számos fontos adójóváírás meghosszabbításával vagy tartóssá tételével. A fogyasztói bizalom áprilisban 109,0-ről 121,7-re erősödött. Ezért elviekben az amerikai gazdaságnak olyan időszakba kell lépnie, amelyben a gazdasági adatok kivételesek lesznek – az amerikai gazdaság növekedési ütemének tovább kell gyorsulnia az első negyedéves növekedés (+ 6,4%) után. Az amerikai kiskereskedelmi forgalom most 17%-kal haladja meg a pandémiát megelőző szintet.

Európa

Az európai országok különböző mértékben küzdöttek azért, hogy túlléljék a Covid-19 közelmúltbeli hullámát, de a régió esetszámai már jó irányba mutatnak. Az euróövezet gazdasága az első negyedévben 0,6%-kal zsugorodott. Annak ellenére, hogy a vírus visszaszorításához továbbra is folyamatos intézkedésekre van szükség, a jelek szerint a gazdaság áprilisban ismét növekedésnek indult. A normális helyzetre való visszatérés következtében a fogyasztók optimistábbnak érzik magukat, és az április bizalmi mértéke a vártnál jobban emelkedett. Az eurózónában az infláció továbbra is lecsendesedett. Az áprilisi becslések azt mutatják, hogy az általános infláció éves szinten 1,6%-ra emelkedett, de az alapvető intézkedések továbbra is visszafogott, 0,8%-os szinten tartják.

Feltörekvő piacok

A kínai gazdaság továbbra is normalizálódik. Az év első negyedévében 0,6%-kal nőtt az előző negyedévhez képest, az ágazatok közötti kiegyensúlyozottabb felosztás mellett, mivel a szolgáltatások aktivitása tovább javul. A jövőben a belföldi fogyasztás várhatóan a fő növekedési mozgatórugó, mivel a költségvetési és a központi banki hatóságok kiegyensúlyozottabbá teszik politikai támogatásukat, ami a helyi önkormányzatok finanszírozásának és az infrastrukturális beruházások lassulásához vezethet. A Covid-19 egészségügyi válság Indiában tragikusan súlyosbodott áprilisban, aláhúzva annak szükségességét, hogy a sikeres vakcinázást sürgősen ki kell terjeszteni a feltörekvő világra.

A jelentés a JP Morgan Asset Management és a Schroders Plc. adatain alapulnak. CM-Equity AG, lektor: GFS Consulting Kft.

Miért érdemes 2021-ben befektetni?

Ahogy előző bejegyzésünkben írtuk a FOX/MIA története is mutatja, hogy rendkívüli időket élünk: A pandémia okozta gazdasági krízis megoldására az államok rengeteg pénzt, hitelt, támogatást helyeznek ki a gazdaságba, hogy az ne omoljon össze. Ezek a pénzek első körben a vállalati szektorban fognak lecsapódni. Hogy milyen vállalatoknál?

 • technológiai vállalatok, akik az új szektorokra fókuszálnak.
 • startup vállalatok, akik meglátják az új piaci réseket és gyors alkalmazkodásukkal benyomulnak egy-egy területe,
 • technológiai startupok: a fentiek szorzata
 • tőzsdére igyekvő vállalatok, akik a fentiek okán nagy értéknövekedést tudnak felmutatni
 • már tőzsdén lévő nagy tech vállalatok. akik tőkéjükkel, nagy brandjükkel tudnak ügyfeleket gyűjteni

A befektetőknek erősen ajánlott kihasználniuk a jelenlegi kedvező beszállási pontokat. Most kell megalapozni a portfóliójukat a következő 5-10 évre!

Szeretnél Te is profitálni a fentihez hasonló lehetőségekből? Informálódj! Kérj időpontot vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

Konzultációs űrlap

Kérem töltse ki az űrlapot, ha konzultációra szeretne előjegyzést!


Share This