Megbízóinknak havi szinten riportolunk a portfóliójuk teljesítményéről, változásokról, tranzakciókról. Ezen riportoknak része egy szöveges piaci kitekintés is, hogy kvázi röviden összefoglalóban bemutassuk, hogy milyen fontos gazdasági, tőzsdei események befolyásoltak a piacokat trendeket az adott hónapban, hogyan alakultak az árfolyamok és így tovább. Közkívánatra úgy döntöttünk, hogy innentől kezdve ezt megosztjuk a követőinkkel a riport egy kivonatát.

Az év első negyedévében a növekvő kötvényhozamok domináltak, és az értékpapír-piaci rally, a részvények vezetésével. Mindezen megmozdulás közös témája a növekvő optimizmus a globális növekedés kilátásaival és a globális árukereslet erőteljes fellendülésével kapcsolatban.

Az oltási programok világszerte folynak. Bár az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság jóval előrébb tart, mint az euróövezet vagy Japán, az összes részvénypiac folytatta a rallyt az év első hónapjában, mivel a befektetők a gazdaságuk remélhetőleg fenntartható újbóli megnyitására számítanak. Az „Ever Given” konténerszállító hajó balesete a Szuezi-csatornán rávilágított a globális ellátási láncok sebezhetőségére. Ezekben a napokban a tőzsdék nagyon idegesek voltak.

Egyesült Államok

Az amerikai részvények az első negyedévben erősödtek, miután a célzott kereskedési tevékenységek kezdetben zörgették a piacokat. A piacok helyreállhatnak, miután Biden elnök megerősítette az 1,9 billió dolláros költségvetési ösztönző csomagot, amelyet további 2 billió dolláros infrastrukturális kiadások ígérete követett. A tőzsdén visszatérő optimizmus elősegíti az energia, a pénzügyek és az ipar jelentős nyereségét. A technológia és a fogyasztói termékek elmaradtak a várakozásoktól.

Euró övezet

Az európai részvények előreléptek az első negyedévben. A globális gazdasági fellendülés reményei olyan ágazatokat támogattak, amelyek 2020-ban rosszul teljesítettek, mint például az energiaügy, a pénzügyek és a fogyasztók diszkrecionális szempontjai. A gyors gyártási beszerzési menedzser index (PMI) márciusban rekordmagasságot, 62,4-t ért el, ami erős növekedést jelent. Egyes országokban a növekvő Covid-fertőzöttségi szintek és az új lezárási korlátok azonban kétségbe vonják a szolgáltatások, főként az idegenforgalom kilátásait.

Ázsia

Az ázsiai tőzsdék pozitív hozamot könyvelhettek el, miközben a befektetők továbbra is optimisták voltak a gazdasági normalitáshoz való visszatéréssel kapcsolatban. A hangulat azonban a negyedév vége felé gyengült, mivel az oltás lassabb bevezetése a zárolási korlátozások újbóli bevezetéséhez vezetett egyes országokban. Kínában a politika normalizálására vonatkozó várakozások, egyes iparágak szabályozási bizonytalansága és a folyamatos geopolitikai aggályok csillapították az érzelmeket.

Az eszközosztályok alakulása az I. negyedévben:

 • Érték alapú részvények: + 9,8%
 • Növekedési eszközök: + 0,3%
 • Small Caps: + 9,5%
 • Árupiacok: + 6,9%
 • Feltörekvő piacok: + 2,3%
 • Államkötvények: – 4,5%

A kötvényhozamok jelentősen emelkedtek az első negyedévben a Covid-19 oltások gyors, folyamatos bevezetése közepette. A 10 éves amerikai kincstári hozam 0,91% -ról 1,74% -ra emelkedett. Európában, ahol az oltási program valamivel elmarad az Egyesült Államoktól és az Egyesült Királyságtól, a német 10 éves hozam -0,57% -ról -0,33% -ra nőtt.

Az árucikkeken belül az energia volt a legjobban teljesítő index-összetevő, amelyet az ólommentes benzin és a Brent nyersolaj erőteljes teljesítménye vezetett a magasabb kereslet és a kínálat folyamatos ellenőrzésének köszönhetően. Az ipari fémek szintén robusztus megtérülést mutattak, amelyet az alumínium és a réz jelentős nyeresége vezetett. Az ezüst és az arany élesen csökkent a nemesfém-ágazatban.

Miért érdemes 2021-ben befektetni?

Ahogy előző bejegyzésünkben írtuk a FOX/MIA története is mutatja, hogy rendkívüli időket élünk: A pandémia okozta gazdasági krízis megoldására az államok rengeteg pénzt, hitelt, támogatást helyeznek ki a gazdaságba, hogy az ne omoljon össze. Ezek a pénzek első körben a vállalati szektorban fognak lecsapódni. Hogy milyen vállalatoknál?

 • technológiai vállalatok, akik az új szektorokra fókuszálnak.
 • startup vállalatok, akik meglátják az új piaci réseket és gyors alkalmazkodásukkal benyomulnak egy-egy területe,
 • technológiai startupok: a fentiek szorzata
 • tőzsdére igyekvő vállalatok, akik a fentiek okán nagy értéknövekedést tudnak felmutatni
 • már tőzsdén lévő nagy tech vállalatok. akik tőkéjükkel, nagy brandjükkel tudnak ügyfeleket gyűjteni

A befektetőknek erősen ajánlott kihasználniuk a jelenlegi kedvező beszállási pontokat. Most kell megalapozni a portfóliójukat a következő 5-10 évre!

Szeretnél Te is profitálni a fentihez hasonló lehetőségekből? Informálódj! Kérj időpontot vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A jelentés a JP Morgan Asset Management és a Schroders Plc. adatain alapul. CM-Equity AG

Konzultációs űrlap

Kérem töltse ki az űrlapot, ha konzultációra szeretne előjegyzést!


Share This